onsdag 24 september 2008

Bodil Bakar Bröd

Jag skulle baka bröd till helgens firande i Umeå. Det är inte kul att sitta och dricka vatten medan de andra fikar. Äter andra, äter Bodil. Så, ja, bröd skulle bakas.
Jag gick efter samma gamla recept - gyllenbruna frukostfrallor.
Efter en timmes jäsning såg brödet ut såhär:


(Förstora gärna bilden så ser du hela härligheten)

Bakduken hade gått lika bra att grädda! Gegga, platthet och smörja helt enkelt.
Jag bestämde mig för att göra platt bröd! Eller bestämde och bestämde - vad hade jag för val?
"Platt bröd = pizzabotten" tänkte jag och kletade ut smeten till en "jämn" botten.


In i ugnen i ca 15 min.



Och ut ur ugnen..! På sidan som låg uppåt var det knaprigt och hårt. Sidan som låg neråt (bilden ovan) var ungefär som hud och kryddorna hjälpte inte till. Huden såg möglig ut.
Och att användas som pizzabotten kändes inte som Dagens rätt. Det hela påminde om hårdbröd med hudpålägg. Eller en avriven bit från låret som bara stekts på ena sidan.
Jag har fler liknelser på lager.
Hur som helst, detta tar jag inte på långa vägar med till kollektivet som innehavs av tre stycken forna livsmedlare. Jag behöll denna för mig själv och med min fruktansvärt äckliga sojaost gjorde jag en varm toast. Det var som att tugga på slime.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hahahaha

Johanna sa...

Men stackars gumma, jag lider med dig, för jag älskar också bröd. När kommer du och hälsar på? Då ska jag försöka baka ett ätbart bröd enbart för dig.

Anonym sa...

din matkultur facinerar mig, och äcklar mig en aning